Reet Aus kaasab raha laienemaks Saksamaale

Pressiteade
5. jaanuar

Reet Ausi moemaja Aus Design kaasab Funderbeamis 250 000 eurot eesmärgiga valideerida e-kaubandusepõhist laienemismudelit Saksamaal. Juhtinvestoriteks on Inbanki asutaja Priit Põldoja ja Miltton New Nordics partner Kristi Liiva.

Funderbeami investeerimisringi juhtinvestor Kristi Liiva sõnul soosib ärikeskkond jätkusuutlike brändide kasvu. "Reet Ausi metoodika võimaldab skaleerida rõivatootmist kanga ülejääkidest. Kui teistel maailma moemajadel on aina keerulisem põhjendada agressiivseid reklaamikampaaniaid, siis Reet Ausil on 180-kraadi teistpidi: mida rohkem tooteid ta müüb, seda väiksemad on prügimäed. Seda lugu on väga hea müüa," rääkis Liiva.

Reet Aus on viimase poole aastaga meeskonda tugevdanud. Suvel alustas tegevjuhina endine Miltton New Nordics kasvuettevõtete konsultant Kaspar Jõgeva. Tootmisjuhi rolli edutati ettevõtte varasem tehniline disainer Elina Pent. Augustis liitus turundusjuhina Belgia agentuuri GOPA Com. digikommunikatsiooni tiimijuht Liina Kalamees.

Aus Designi äritulemused tegid teisel poolaastal kannapöörde. Kui esimese poolaasta käive küündis napilt üle 90 000 euro, siis teise poolaasta müük ulatus 190 000 euroni. "Kasvatasime müüki nii era- kui korporatiivklientidele. Eriti kasvas e-äri. Kasvuvõti on piiri taga, aga potentsiaali näeme ka Eestis. Peagi valmib mitmekeelne e-pood, mis saab kasutatavaks eesti-, inglise-, saksa- ja soomekeelselt," ütles Aus Designi asutaja Reet Aus.

Kapitali kaasatakse turundustegevuste skaleerimiseks, tootmise laiendamiseks ja meeskonna tugevdamiseks. "Moetööstus on mahuäri. Kui saab valida, kas toota korraga viiskümmend või viissada kleiti, siis võimalusel tuleb toota viissada. Nõnda on jalajälg ühiku kohta väiksem nii rahakotile kui keskkonnale. Meie äri olemust arvestades tõstab kvantiteedi kasv ka positiivset mõju planeedile – mida rohkem toodame, seda vähem kangajäätmeid," lisas Aus.

Laienemisel saab edu määravaks teguriks digiturunduslike investeeringute tootlus. "Meie turundusinvesteeringute tootlus on seni olnud niisugune, et iga reklaami investeeritud euro toob 5-15 tagasi. Aga piiratud ressursside juures oleme valdavalt teinud kampaaniaid Eestis. Saksamaal rahuldab meid esiti ka see kui iga investeeritud euro teenib kaks tagasi," ütles ta.

Osa kapitalist paigutatakse tehaste sertifitseerimiseks ning kaalutakse seemneinvesteeringut Keenia tehasele. "Euroopa Liit otsib võimalusi vähendamaks keskkonnamõju seal, kus eurooplase tarbimine jäätmeid tekitab. On variante ELi rahastuseks väikese omafinantseeringuga. Käivitasime arendusprojekti rajamaks tootmisjääke toormena kasutav tehas Keenias. Oma tehas on võti tarneriski täielikuks maandamiseks," rääkis Aus.

Reet Aus omandas 2011. aastal doktorikraadi. Tema doktoritöö keskmes oli väärtustava taaskasutuse (ingl upcycling) tootmismudel Trash to Trend. Järgnes omanimelise moemaja loomine. Esimestel aastatel tehti teadus- ja arendustööd tööstusliku upcycling-tootmise alustamiseks ning katsetati tootmise käivitamist Bangladeshis. 2017. aastal avati e-pood ja kauplus Telliskivi loomelinnakus. Aus Designi enamusosalus kuulub Reet Ausile. Osanike hulka kuuluvad Inbanki asutaja Priit Põldoja, Rohetiigri eestvedaja Markus Vihma, kindlustusettevõtja Arno Ilves ja Aus Designi tegevjuht Kaspar Jõgeva. Aus Design valiti tänavu Baltimaade kõige jätkusuutlikumate brändide hulka selliste ettevõtete kõrval nagu Auga, Enefit või Grünfin.

Lisainfo:
Reet Aus
Aus Design
Asutaja ja peadisainer
reet@reetaus.com